top of page

Hayvan sahiplenmeden once bilinmesi gerekenlerden bazilari asagida listelenmistir. Lutfen onlari sizde terk etmeyin sahiplenmek bir sorumluluktur onlari ailenizden bir birey olarak kabul edin birde onlari siz uzmeyin

1. Ani Bir Kararla Hayvan Sahiplenmeden Önce Kendinize Sormanız Gereken 14 Soru
2. Hayvan Sahiplenmek İçin 7 Neden
3. Hayırsever Hediyeler ile Terk Edilmiş Kedilerin Hayatını Değiştirin
4. Terk Edilmiş Bir Köpek Sahiplenmek
5. Sokak Hayvanları İçin Yapılabilecekler
Ani Bir Kararla Hayvan Sahiplenmeden Önce Kendinize Sormanız Gereken 14 Soru
1. Düzenli geliriniz var mı?
Aldığınız hayvan ile yaptığınız çocuk arasında çok da büyük bir fark yok. Üç ay sevip sonra bakamıyorum diye sokağa bırakacaksanız, hiç bulaşmayın.
2. Sahipleneceğiniz hayvanın cinsi hakkında ne biliyorsunuz?
Sahipleneceğiniz hayvanın cinsinin özelliklerini ve yaşadığınız şartları lütfen karşılaştırın. 50 metrekare evde bir çoban köpeği bakmak ve onu sadece kaka yapmaya yarım saat dışarı çıkarmak, büyük bir zulümdür.
3. Beraber yaşadığınız insanlar hayvan istiyor mu?
Barınaklar annem istemiyor, erkek arkadaşımın alerjisi var, diye terk edilen hayvan dolu. Hayvan almadan önce beraber yaşadığınız insanın da hayvan isteyip istemediğinden iyice emin olun.
4. Uzun seyahatlere çıktığınızda onlarla ilgilenecek bir tanıdığınız var mı?
Kediler siz olmadan bir süre daha idare edebilir. Fakat özellikle köpekler depresyon diye bir şey yaşıyorlar. Dışarı çıkarılmadıkları tek gün bile çok ciddi bir sorun.
5. Sorumluluk almaya hazır mısınız?
Ortalama 15 yıl boyunca bütün hayatından sorumlu olacağınız bir canlıdan bahsediyoruz. Sevgi fedakarlıktır. Buna hazır mısınız?
6. Kediden hediye olur mu?
Bir insana yavru kedi mi hediye edilir, yoksa bir kediye iyi bir sahip mi hediye edilir? Eğer böyle bakarsanız daha sağlıklı bir eşleştirme yapabilirsiniz.
7. Çocuğunuz var mı? Çocuk olduktan sonra hayvanı ne yapmayı düşünüyorsunuz?
Çocuklar için hayvanlar bir tehlike değil. Fakat siz yine de buna emin değilseniz, en başından hayvan sahiplenmeyin.
8. Çocuğunuz için oyuncak mı bakıyorsunuz yoksa arkadaş mı?
Sonra çocuk sıkıldı diye kapıya koyuyorsunuz. Çocuklarınıza sıkıldıkları canlıları kapıya koymayı öğretirseniz, yaşlandığınızda sizi de kapıya koyabilirler. Her şeyi sizden öğreniyorlar.
9. Kanepeni, koltuğunu ne kadar seviyorsun?
Dişleyecekler, tırnaklayacaklar ve her yere tüy bırakacaklar. Dünyada en çok evinizi seviyorsanız, lütfen evinizle baş başa kalın.
10. Sadece yavru halleri mi size sevimli geliyor?
Üzgünüz ama bunlar büyüyor ve o bayıldığınız halleri geride kalıyor. Daha ağırbaşlı ama hala mükemmel arkadaşlar oluyorlar. Onlarla gerçek bir bağ kurduğunuzda, kedi yaşıyla 75 yaşına geldiklerinde bile size dünya tatlısı geleceklerdir. İyice düşünün.
11. Sahiplenmeden evvel biraz barınak gezmeye, onlarla vakit geçirmeye ne dersiniz?
Hayvan sever olmak için illa hayvan sahibi olmanıza gerek yok. Birçok hayvanın hayatını onları sahiplenmeden de değiştirebilirsiniz. Barınak gezmek, onları sahiplendikten sonra bir daha bırakmamanız için size gereken alt yapıyı verecektir.
12. Bu aralar depresyonda mısınız?
Soru ne alaka, diyebilirsiniz. Fakat kedi ve köpekler sizin bu döneminizde doktorunuz ya da oyalanacağınız oyun arkadaşları olamaz. İyileşince artık onlara ihtiyacınız olmadığını düşünebiliyorsunuz. Sahiplenmeden önce iyice düşünmek için kendinize zaman verin.
13. Sık sık her şeyi bırakıp gitmek istiyor musunuz?
Gidebilen insanlara gerçekten saygı duyuyoruz. Fakat önce o elinizdeki yavru kediyi yere bırakın.
14. Yalnız mı Yaşıyorsun?
Hayvanlar bizim cocuklarimizdir. Onlar sonu gelmeyen surelerce evde yalniz baslarina kalamaz veya bahcenizin bir kosesinde kullanmadiginiz esyalar gibi olmeye terk edilemez. Kendi basiniza yasiyorsaniz cocuklarimizi uzun sureler yanliz birakmayin ya da ona bir arkadas daha edinin.
Tüm sorulara olumlu cevap vermeseniz bile "Ben onu hiç bırakmayacağım." diyebiliyorsanız. O zaman durmayın!
kaynak: Kerimei Güzide - Onedio Uyesi
1.
Hayvan Sahiplenmek İçin 7 Neden
Hayvanlar Sayesinde Daha Şefkatli Olmayı Öğrenirsiniz
Asla bir hayvanın iradesi dışında hükmedemez ve onları sizin isteklerinizi yaptıramazsınız. Evcil hayvanlar canları ister ise kendilerini sevdirirler ama buna rağmen kendi minik kalplerinde sahiplerini tahmin edilemeyecek bir biçimde her zaman çok daha fazlasıyla sevmeye devam ederler.
Sorumluluk Almayı Öğretirler
Evcil hayvanlar günlük hayatta yaşanılan alan içerisindeki eşyalara zarar verebilirler ve bunu bir oyun olarak görebilirler ancak bunu sahibini sevmediğinden ya da yaramazlık olsun diye yapmazlar onların dünyası öyledir. Evcil hayvan edinirken düşünülmesi gereken en önemli şey sokakta veya barınaklarda bulunan hayvanların hayatlarında yapabileceğiniz büyük değişim.
Hiç Beklenmedik Şekilde Ömür Boyu Sürecek Bir Dostluk Kazanabilirsiniz
Evcil hayvanı ile geçirilen uzun bir zamanın ardından, onun ilk sahiplenildiği zaman hatırlanarak hissedeceğiniz mutluluğun yerini hiçbir şey tarih edemez. Eğer sahiplenilen bir hayvan ile doğru bir şekilde ilgilenir, en önemli ihtiyacı olan sevgi ve şefkat verilir ise sahiplenilen hayvan bu şeyleri kat ve kat fazlası ile sahibine geri öder ve ömrünün sonuna kadar size sadık bir dost olarak kalır.
Hayatlarını Kurtarabilir
Çeşitli dükkânlardan alınan cins köpekler bilinçsiz insanlar tarafından satın alınarak sokaklara ya da ormanlara bırakılıyorlar bu yüzden de sahiplenildiğinde hayatları kurtuluyor.
Kötü Koşullarda Üretilmelerine Engel Olunabilir
Daha çok kar sağlamak amacıyla sağlıksız ve Anne – Baba ilişkisine önem vermeden zorla hayvan üretime ve yavruların Anne sütü ile gelişimlerini sağlayamadan ticari amaçla satışına engel olunabilir.
Ölümüne ya da Kısırlaştırılmasına Engel Olunabilir
Tüm barınakların yüzlerce hayvanı bakacak alanı olmuyor. Bu neden ile bazı ülkelerde hayvanların uyutulmasına ya da üremesine engel olmak amacı ile kısırlaştırılmasına karar veriliyor.
Size Yardımcı Olurlar
Hayvanlar çoğu kişinin sandığından çok daha akıllıdır ve sevdikleri insanlar için hayalarına kolaylaştıran ya da güzelleştiren birçok şey yaparlar.
kaynak: laflio.com - 1958309622004 Uye
2.
Hayırsever Hediyeler ile Terk Edilmiş Kedilerin Hayatını Değiştirin
Bu yazıda, hayırsever hediyeler hakkında her şeyi okuyabilirsiniz. Ayrıntıyı gözden kaçırmayın, çünkü dayanışma şüphesiz dünyada acil bir ihtiyaçtır.
Hayırsever hediyeler, nereden alınır?
Hayvanları koruma dernekleri ayda onlarca hayvan toplamaktadır. Bazıları hızlı bir şekilde sahiplenilir, ancak bazıları asla bir ev bulamaz. 
Sığınakta oldukları sürece, veteriner bakımı, hijyen ve gıda gibi ihtiyaçları olur.
Peki tüm bunlar nasıl finanse ediliyor? Bu kar amacı gütmeyen derneklerden birine gittiyseniz, hayır amaçlı hediyeler satan küçük bir mağaza görmüş olabilirsiniz. Bu mağazalar, aslında hayvanların onurlu bir şekilde bakım maliyetlerini karşılamak için yaratılmıştır.
Bu tür mağazalar son yıllarda sanal ortamlarda da bulunmaktadır. Bu armağanlardan birini satın almak sadece barınaklara maddi imkanlar sağlamakla kalmaz, aynı zamanda fonlar dernekte pek çok amaç için kullanılabilir ve diğer insanları bu yardım çalışmasına katılmaya motive edebilir.
Bu dükkanlarda satılan güzel hayırsever hediyeler şahsen veya çevrimiçi satın alınabilir. Kendinize bir tane satın alırsanız ve arkadaşlarınız görürse, büyük olasılıkla kendileri için de almak isterler.
Hayırsever hediyeler, hangilerini satın alabilirsiniz?
Kimsenin hayır diyemeyeceği en yaygın on hayırsever hediyeden bahsedelim. Birkaç lira değerinde hediyeler bulabilirsiniz ve hepsi pratik ve kalitelidir. Ayrıca, her zaman çevreye saygılı yöntemlerle üretilmiştir.
Bir tane satın almak için bu listeye bir göz atın çünkü her yıl terk edilen yüz binlerce hayvana yardım etmek için bir katkı olacak. Bu liste İspanyol barınaklarından gelse de, ülkenizde de hayır amaçlı hediyeler satanlar olacağından eminiz.

-Kedi hediye kutuları

Bu kutular, içlerine bir şeyler koyup hediye etmeniz için değildir. Aksine, gönüllü katılımı içeren kutulardır. Kendiniz için satın alabilir veya kedileri seven birine verebilirsiniz. Bu kutular veteriner konsültasyonlarını, yiyecekleri ve kedilerin ihtiyacı olan diğer şeyleri içerir. Ayrıca güzel fotoğraflardan oluşan bir koleksiyonunuz da olacak.

-Tişörtler

Örneğin, kedilerin fotoğraflarını tişörtlere damgalayan ve daha sonra uygun bir fiyata satan hayvan koruma kuruluşları vardır. Sabadell’de, erkekler, kadınlar veya çocuklar için uzun kollu, kısa tişörtler veya gömlekleri  mütevazı bir fiyata satan bir kurum var. Kim bu meblağı hayırsever bir amaç için harcamaz ki?

-Kitap ayraçları

Kağıttan okumanın modası geçmiş gibi görünse de, herkesin hala sevdiği bir kitabı vardır ve mükemmel bir kitap ayracına da ihtiyacı vardır. Bu mağazalarda, geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış çok çeşitli ürünleri çok uygun fiyatlarla bulabilirsiniz.

-Hayırsever defterler

Geri dönüştürülmüş kağıttan güzel kedi çizimleri olan bir defter satın alabilirsiniz. Sayfalarında kelebek avlayan veya iplik topları ile oynayan yavru kediler bulabilirsiniz.

-Hayırsever oyuncaklar

Belki zaten bir kediniz var ve artık sahiplenemiyorsunuz. Ancak, bu mağazalardan birinden oyuncak satın almak iyi bir fikir olacaktır. Ekonomik bir fiyatı var ve çok orijinaldir. Unutmayın, paranız hayırsever bir amaca gidecektir.

-Çizgi filmler

Köpeğinizin veya kedinizin animasyonlu bir versiyonunu yapma seçeneği sunan bazı mağazalar var. Sadece evcil hayvanınızın bazı resimlerini e-posta ile göndermeniz ve  bağış yapmanız gerekiyor, hepsi bu. Hiç de fena değil aslında.

Peki, bu hayırsever hediyeleri bulduktan sonra, birini satın alarak destek sağlamak istemez misiniz?

kaynak: https://benimhayvanlarim.com/hayvanlar/hayirsever-hediyeler-terk-edilmis/

3.
Terk Edilmiş Bir Köpek Sahiplenmek
Terk edilmiş bir köpek sahiplenirken dikkat etmeniz gereken iki nokta: sabır ve toleranstır.
Terk edilmiş bir köpek sahiplenmek, iki hayvana gelecek verir: Terk edilmiş köpeğe ve barınakta onun yerini alacak köpeğe. Hayvan istismarına karşı mücadele vermek istiyorsanız, bir hayvan sahiplenmek en iyi seçenektir.
Terk edilmiş bir köpek sahiplenmek​

Barınaklarda ve sokaklarda sahiplenilmeyi bekleyen bir sürü köpek bulabilirsiniz. Terk edilmenin ırkı, yaşı ya da rengi yoktur. Terk edilmiş hayvanları kurtaran kuruluşlar, her çeşit köpekle uğraşmaktadırlar çünkü terk edilen “belirli” bir köpek ırkı yoktur.

Terk etmek ile ilgili yanlış bilinen gerçeklerden en yaygını, insanların bir sebep için köpekleri terk ettiklerine inanmalarıdır. Bu “sebep” kötü davranışı, sağlık sorunu ya da “kötü ırk”ı olabilir.

Bunun uzaktan yakından alakası yok; her yıl binlerce safkan köpek, yavru ve eşsiz özellikleri olan hayvan terk edilmektedir. Ayrıca korkan, davranış problemi olan veya güzel olmayan karma köpekler de yer almaktadır.

Barınaklara terk edilmiş köpeklerin hepsi eşsizdir. Her birinin hikayesini veya doğasını genelleştiremeyiz. Bu yüzden terk edilmiş bir köpek sahiplenmek istediğinizde, onları kurtaran kurum ile doğrudan konuşmanız ve ön yargısız bir şekilde onu tanımaya çalışmanız gerekir.

Geçmişleri

Her terk edilmiş köpek aynı değildir. Bir köpeğin aylarca sokaklarda yalnız kaldığı dramatik bir durum hayal ediyor olabilirsiniz ancak bu doğru değildir. Barınakların kapısına terk edilen evcil hayvanların sayısı oldukça yüksektir.

Bunlardan bazıları derhal yuvalara yerleştirildiği için hiç sokak hayatı yaşamadılar. Ayrıca barınakta doğan köpek yavruları da evlerde yetiştirilerek ev ortamına hazırlanmaktadır.

Terk edilmiş bir köpek sahiplenmeden önce geçmişini öğrenmek gerekir.

  1. Daha önce kimlerle yaşadı?

  2. Daha önceki alışkanlıkları nelerdi?

  3. Neden terk edildi?

Bu sorularla köpeğin doğasını ve ihtiyaç duyduğu şeylerin ne olduğu öğrenebilirsiniz.

Ne yazık ki her zaman köpeklerin geçmişini öğrenemeyiz. Bazıları barınaklara geldiğinde önceki yaşamlarına dair hiçbir iz taşımazlar. Diğer birçok köpek ise sokaktan toplanır. Hijyen durumlarına bakarak ne kadar süre sokakta ve yalnız kaldığını çıkartabilirsiniz.

Kökenleri

Geçmişlerine ek olarak, terk edilmiş bir köpek sahiplenmeden önce yaşadıkları barınağın durumunu incelemelisiniz. Kurtarılan hayvanları tuttukları birçok farklı yer vardır:

  • Geçici evler: Aileler ile geçici olarak evde yaşayan köpekler. Evinde bu köpeği ağırlamış kişilere köpeğin kişiliği ve alışkanlıkları hakkında sorular sorarak evinize rahat alışmasında yardımcı olabilirsiniz.

  • Kafesli barınaklar: Köpek burada yalnız ya da birtakım köpek ile beraber kalır. Bu durumda onları en iyi tanıyan barınak gönüllüleridir. Bu kişilerden köpeğin kişiliği hakkında bilgi edinebilirsiniz.

  • Açık barınak: Bunlar çok yaygın değildir ancak kafes kullanmayan ve etrafı çitlerle çevrili bir bahçede açık alanda sahipsiz köpek barındıran barınaklar vardır. Gönüllülere köpeğin davranışlarıyla ilgili bilmek istediklerini sorabilirsiniz.

Barınaklarda yaşayan köpekler, geçici evde kalanlara göre daha stresli olurlar. Belki evinizdeki ilk günlerinde daha gergin ve rahatsız olabilirler. Ancak, böyle bir genelleme yapamayız.

Buna ek olarak, barınaktaki köpeklerde ev rutinleri oluşmamıştır. Terk edilmiş köpeği evinize götürmeden önce yürüyüşler ve diğer aktiviteler için sabit bir program hazırlamanız gerekecektir.

Eğer bu köpek geçici bir evde kaldıysa, eve kolay alışabilmesi için alışkanlıklarını bir süre aynı şekilde devam ettirin.

Durum ne olursa olsun köpeğinizin kişiliğini ve alışkanlıklarını bilen insanlar olacaktır. Kendinizi evdeki duruma (gergin, ürkek, cesur, havlayan, tembel, sevgi dolu, obur vb.) hazırlamak için tüm gönüllülerle konuşmanızı öneririz.

Terk edilmiş bir köpek sabır ve hoşgörü gerektirir

Köpeğinizin eve alışmasını sağlamak için göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey vardır: Bu süreç her durum için farklı işleyebilir ve köpeğinizin, ailenizin ve evinizin rutinine göre değişebilir. Ancak genel olarak şunları yapabilirsiniz:

  • Köpeğe karşı sabırlı olun: henüz evinizi, kurallarınızı ya da aile üyelerini bilmiyorlar. Ortama alışabilmesi için ona birkaç hafta süre tanıyın. Yaramazlık yaptığı zaman onu azarlamak yerine yapması gereken şeyi gösterin.

  • Sokakta maksimum emniyet: Birkaç ay geçmeden köpeğinizi sokakta serbest bırakmayın. Sokak aralarında mutlaka tasma kullanın. Eğer onlara biraz alan tanımak istiyorsanız, 5 yada 10 m’lik kayışlardan kullanın.

  • İşleri zorlaştırmayın: Gönüllülerden öğrendiğiniz her şeyi hatırlayın. İlişkinizi geliştirmek için köpeğinizin yanlış bir şey yapmasını önleyin. Örneğin, eğer mutfağa girmeleri yasaksa kapıyı kapatın. Eğer onları azarlamaz ve eve alışmasını kolaylaştırırsanız, onların gözünde bir rol model olursunuz ve güvenini kazanırsınız.

Terk edilmiş bir köpeği sahiplenmek, buna gücü yeten aileler için güzel bir seçenektir. Her zaman kolay değildir çünkü bazı köpeklerin çok özel ihtiyaçları olabilir. Size bireysel olarak tavsiyelerde bulunabilecek bir köpek eğitmenine danışabilirsiniz.

kaynak: https://benimhayvanlarim.com/son-haberler/sahiplenme/hangi-kopegi-sahiplenmeli/terk-edilmis-bir-kopek-sahiplenmek/

4.
5.
Sokak Hayvanları İçin Yapılabilecekler
İsteklerini hiçbir şekilde dile getiremeyen sokak hayvanları, insanların yardımına her zaman ihtiyaç duymaktadır. Peki, sokakta yaşayan hayvanlar için neler yapılabilir? İşte, sokakta yaşayan hayvanlar için yapılabilecekler.

Sokak Hayvanlarına Yardım Etmenin Pratik Yolları

Pratik Yemek: Köpek ve kedi mamaları size pahalı geliyorsa ve evde kolay bir şekilde yiycek hazırlamk istiyorsanız bunu için bir kaç tarif bulunmaktadır. İşte o tarifler:

  • Makarna: Yağ ve tuz eklemeden yapacağınız bu tarif sayesinde sokaktaki dostlarımızın karnı doyacaktır. Makarnayı pişirirken bir adet et bulyon makarnayı daha lezzetli bir hale getirecektir. Bu şekide hazırladığınız bir aket makarna ile kedi ve köpeklerin karnını doyurabilirsiniz. 
     

  • Ekmek: Makarnadan daha hızlı bir şekilde hazırlayacağınız bu yemek için gerekli olanlar ekmek ve etli bir yemeğin suyu. Ekmekleri parçalayın üzerine yemeğin suyunu dökün. Ayrıca üzerine yoğurt ekleyerek biraz daha lezzet katabilirsiniz. 
     

  • Peynir: Kedi ve köpeklerin peynir sevgisini bilmeyen yoktur. Peynir ve ekmek parçalarını bir kaba koyup minik dostlarımız için karın doyurucu bir yeme dönüştürebiliriz. 
     

  • Süt: Hazırladığınız kaba süt ve ekmekleri atarak kedi-köpekler için mama yapabilirsiniz. Aynı zamanda marketler satılan aç bitir paketleriyle de yemek hazırlayabilirsiniz. 

Kolay Barınak Yapımı

Soğuk havalarda sokak hayvanlarının barınması oldukça sıkıntılı bir konudur fakat yapcağınız küçük bir yuva ile soğuktan korunurlar. İşte kolay barınak yapmak için gerekli malzemeler: 

  • Orta boy karton kutu

  • Çöp poşeti

  • Makas

  • Bant

  • Eğer varsa küçük bir paspas

Yapılışı: Kartonun bir kısmını kedilerin içine girebilmesi için kapı olarak kesin. Ardından Kutunun etrafına bantla poşeti sarın. Eğer varsa paspası kutunun içine yerleştirin ve kedilerin sığınabileceği bir yere koyun. İşte kedi eviniz hazır. 

kaynak: https://www.neoldu.com/sokak-hayvanlari-icin-yapilabilecekler-11086h.htm

bottom of page